Program Tanıtım

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Programı
 
Çukurova Üniversitesi Tufanbeyli Meslek Yüksekokulu, Elektrik ve Enerji Bölümü, Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Programı 2019-2020 Eğitim Öğretim döneminde öğrenci alarak eğitime başlamıştır.
 
Günümüzde, dünyanın en çok ihtiyacı olan ve gelecekte de daha çok önem kazanacak olan enerji ve yan kolları, elektrik temellidir ve bunlar günümüzde geçerliliği yüksek düzeyde olan iş alanlarıdır. Elektrik; hemen hemen her alanda kullanmakta olduğumuz, her zaman ihtiyaç duyduğumuz bir enerjidir. Bölüm mezunları, tekniker ünvanlı nitelikli elemanlar olarak, her türlü tesisin kurulmasında, işletmelerin sürekli çalışmasında, elektrikli cihaz ve aletlerin kontrolü, bakımı ve tamiratında, fabrikalarda, enerji üretimi, iletimi ve dağıtımında görev alabileceklerdir. Bu programımızla; sektörün talep ve gelişmelerine cevap verebilecek, kalifiye elemanlar yetiştirilmektedir.

 
 
 
 
 
 
 
Programa Kimler Kayıt Yaptırabilir?
 

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Önlisans Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile öğrenci kabul edilmektedir. Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) tercih işlemlerinde kontenjan dâhilinde bu programa yerleştirilmesi halinde kayıt hakkı kazanmaktadırlar.

 

Lisans Tamamlama

Öğrenciler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına(DGS) katılıp başarılı olmak koşuluyla Mühendislik, Teknoloji ya da Fen-Edebiyat Fakültelerinin ilgili bölümlerine girip lisans eğitimi alabilmektedirler.

 

Mezunların Alacağı Ünvanlar ve Çalışabilecekleri Alanlar

Elektrik ve Enerji Bölümü, Elektrik Enerjisi Üretim,İletim ve Dağıtımı Programı’ndan mezun olan öğrenciler ‘‘Tekniker’’ unvanını almakta ve enerji üretimi, iletimi, dağıtımı ve kullanılması alanlarında tasarımcı ya da uygulayıcı olarak çok geniş iş alanları bulmaktadır. Mezunların çalışabileceği mevcut kuruluşlar olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM), Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA), Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE), EÜAŞ, TEİAŞ, TEDAŞ, DSİ, TKİ, TTK, TPAO, BOTAŞ, TÜPRAŞ, TAEK sayılabilir. Bunun dışında pek çok yerli ve yabancı kuruluş fuel cell, güneş pilleri, güneş bacaları, biyoenerji, jeotermal, rüzgâr ve hidrolik enerji santralleri konusunda yatırım yapmakta ve iş olanaklarını sunmaktadır..